Prírodovedné dni  

„Učenec v laboratóriu nie je len odborník, je to dieťa, ktoré pozerá na vedu ako na rozprávku. Vidí vo vede krásu.“ —  Marie Curie-Skłodowská  
francúzsko-poľská fyzička a chemička 1867–1934 
 

A takto ,,rozprávkovo” vďaka vede sme sa mali v uplynulých dňoch, keď na našej škole od 15. – 24.4 prebiehali prírodovedné dni. Vďaka nim sme našim študentom chceli priblížiť krásu prírodných vied, vzbudiť záujem o prírodu a jej ochranu. Začalo sa to prácou na vyvýšených záhonoch v školskej záhrade. O svoje skúsenosti s vedou sa prišli podeliť hostia z UPJŠ a Prešovskej univerzity: doc. Marek Bombara, Mgr. Nikolas Király, PhD., doc. RNDr. Eva Petrejčíková, PhD. a RNDr. Jana Gaľová, PhD.  Priblížili študentom tajomstvá z oblasti chémie, fyziky, či prácu antropológov. 

A nezostalo to len pri počúvaní. Naše žiačky sa v Deň narcisov (18.4.) vybrali do ulíc pomáhať v zbierke na pomoc ľuďom, ktorí bojujú proti rakovine. Dobrovoľníčky: A. Fogarašová (4.AB), V. Mikulová (4.AB), D. Bognárová (7.OA), T. Bednáriková (7.OA), V. Kolesárová (7.OA) a L. Matisová (7.OA). 

Na škole máme šikovných študentov a svojou vedeckou činnosťou sa podelili aj žiačky, sestry Kožlejové. Tie sa už 2. rok aktívne venujú vedeckému výskumu v rámci biológie na UPJŠ. Za svoj výskum získali 1. miesto v krajskom kole SOČ. Práve tento týždeň (25.4.) reprezentujú našu školu na celoslovenskom kole SOČ v Nitre.  

Následne Svetový deň Zeme priniesol výhercov fotosúťaže, ktorím srdečne gratulujeme. 

A chladivú bodku za prírodovednými dňami dodali pokusy so ,,suchým ľadom” na hodinách fyziky a chémie.